2020. szeptember 13., vasárnap 18:00
Messiáson innen és túl:
Talmud a Színpadon
A Tamud NOW bemutatja:
Messiáson innen és túl: Talmud a Színpadon

Fúziós improvizációs színház Schnider Anikó Angelika, domonkos rendi nővér és dr. Balázs Gábor eszmetörténész közreműködésével.

A keresztény időszámítás első, körülbelül hét évszázada meghatározó fontosságú volt mind a zsidó, mind a keresztény irodalom számára; ez volt a talmudi kor és ekkor működtek az egyházatyák is. A Talmud NOW* és az Itt és Most Társulat közös produkciójában a vallásközi párbeszéd, talmudi történetek és az improvizációs színház eszköztárának segítségével bepillantást nyerhetünk, hogy a talmudi irodalomban hogyan viszonyultak Jézushoz és a kereszténységhez, illetve a keresztények a zsidókhoz és a zsidó hagyományhoz.

Az esemény a 13. Judafest - a zsidó közösség ünnepe Fesztivál és a XIV. Ars Sacra Fesztivál keretében valósul meg.

*A TalmudNOW (Talmud Nem Csak Nőknek) projekt vitaestek, kerekasztal-beszélgetések, improvizációs színházi előadások és egyéb rendezvények keretében szeretné felhívni a figyelmet a kérdezés és a kritikus gondolkodás fontosságára. Programjaink középpontjában sokszor a Talmud áll, mert ez a gyűjtemény tulajdonképpen egy végtelen, soha le nem záruló beszélgetés, amelybe bárhol bekapcsolódhatunk, és amely minket is megtaníthat újra, igazán beszélgetni, odafigyelni egymásra. A Talmud a zsidóság egyik legfontosabb, főleg jogi szövegekből álló szöveggyűjteménye, amelyre lehet úgy is tekinteni, mint 900 év vitáinak és eltérő szövegmagyarázatainak "jegyzőkönyvére".
Helyszín: Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum belső udvara (1036, Bp. Korona tér 1.)
[Rossz idő esetén a programot a színházteremben tartjuk meg.]

Időpont: szeptember 13. vasárnap
Kezdés: 18:00
Beengedés: 17:40-től

*****Kérjük, hogy mindenki hozzon magával maszkot, az előadás megtekintése csak így lehetséges.
Kézfertőtlenítőt biztosítunk a belépésnél.************

A rendezvényen kép- és hangfelvétel készül.

------A programváltozás jogát fenntartjuk.------

talmud + impró = ?
A színház: sűrített élet -, az improvizációs színház pedig különösen az. A Talmud nem csupán ősrégi szövegek áthatolhatatlan, arámi nyelvű tengere, hanem rólunk is szól, arról, hogy végre élünk. A szereplői úgy beszélgetnek, mint mi a barátainkkal: feszülten, koncentráltan, szabadon. Vita, amelyet körülfolynak a kommentárok, ahol mindenki egyszerre beszél – ez a Talmud. És ilyen az a színház is, amelyben mindenki főszereplő.

A társulat a talmudi történeteket, ahogy a talmudi rabbik a Bibliát, Itt és Most írja át, értelmezi újra. Sosem lehet előre tudni, vajon meddig tart és hogyan végződik egy-egy jelenet, hol a határ a hagyomány és a jelen, a Talmud és az életünk között.
Partnereink:
>>Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum
>>Itt és Most Társulat
>>Mozaik HUB
>>Bálint Ház
>>Limmud Magyarország Alapítvány
>>Judafest Fesztivál
>>Ars Sacra Fesztivál
A program a Keller Foundation, a Mozaik HUB és a Bálint Ház jóvoltából valósul meg.
Facebook esemény:
Az oldal sütiket használ az azonosításhoz.